سرمایه گذاری در بخش نیروگاه های خورشیدی کوچک
متداول ترین نیروگاه خورشیدی که در این رنج ظرفیِّت نصب می شود نیروگاه 5 کیلوواتی است. این نیروگاه ها معمولاً بر روی پشت بام منازل مسکونی نصب شده و در طول روز برق تولید می کنند. منبع تأمین برق مصرفی مشترکین به طور معمول همان کنتور برق است و مشترک برق ارزان قیمت را از شرکت توزیع طبق روال گذشته می خرد و هیچ تغییری بابت تأمین برق مصرفی منزل خود ندارند ولی برای نیروگاه خورشیدی یک کنتور جداگانه در کنار کنتور قبلی شما نصب می شود و توان تولیدی نیروگاه شما قابل اندازه گیری دقیق است. در پایان هر دوره، اداره برق میزان تولید برق شما را محاسبه کرده و در نرخ پایه خرید تضمینی برق که در سال 96 مبلغ 800 تومان است ضرب می کند. برای مثال در شهر گرگان درآمد یک نیروگاه خورشیدی در سال نخست 6.400.000 تومان می باشد که این مبلغ طی دوره های 45 روزه به حساب کارفرما واریز می گردد. هزینه ساخت نیروگاه های خورشیدی برای 5 کیلووات با توجّه به نوع تجهیزات به کار رفته بین 25 تا 32 میلیون تومان تخمین زده می شود. نرخ سودآوری این نیروگاه ها بیشتر از سود سپرده بانکی می باشد. هرساله نرخ خرید برق در نرخ تعدیل آن سال ضرب می شود و نرخ خرید برق مشترکین در سال های بعدی افزایش می یابد. در این صورت می توان گفت نیروگاه خورشیدی 5 کیلووات در شهر گرگان بدون احتساب نرخ تعدیل در 5 سال و با احتساب نرخ تعدیل در 4 سال بازگشت سرمایه دارد. دوره قرار داد خرید تضمینی برق 20 ساله می باشد.
در شکل زیر مجموعه مراحل احداث نیروگاه های کوچک درج شده است.
در جدول ذیل هزینه های تقریبی و درآمد سال نخست چند نیروگاه فتوولتاییک با توجه به شرایط اقلیمی شهر گرگان برای شما قرارا داده شده است. لازم بذکر درآمد سال های دوم به بعد برحسب نرخ تعدیل افزایش می یابد. درصورت تمایل به احداث نیروگاه خورشیدی از هرجای ایران که هستید حتماً با کارشناسان شرکت پارس سولار البرز تماس بگیرید.
سرمایه گذاری در بخش نیروگاه های خورشیدی بزرگ
برای سرمایه گذاری در احداث نیروگاه خورشیدی سه گزینه پیشنهادی وجود دارد
- سرمایه گذاری براساس میزان سرمایه موجود
در این حالت سرمایه گذار حداکثر سرمایه خود را بیان می کند و طراح با توجّه به بودجه سرمایه گذار و با درنظر گرفتن فاکتورهایی مانند قیمت و مساحت زمین، شرایط اقلیمی، برند تجهیزات مورد نیاز و … به طرّاحی نیروگاه می پردازد.
- سرمایه گذاری براساس درآمد مورد انتظار و طرح های توجیهی
در این روش طراح ابتدا با ارایه چند طرح توجیهی اولیّه در ظرفیّت ها و مکان های جغرافیایی مختلف به سرمایه گذار برای نزدیک شدن به تعیین ظرفیّت بهینه و محل سرمایه گذاری کمک میکند. سپس در مرحله بعدی به تعیین محل دقیق نیروگاه پرداخته تا فاکتور هایی مثل میزان تولید سالانه، هزینه زمین، فاصله از نزدیک ترین پست برق و هزینه های جانبی در طرح توجیهی لحاظ گردد و به کمک آن بهترین سرمایه گذاری ممکن انتخاب گردد.
- سرمایه گذاری براساس مقدار مساحت زمین موجود
بسیاری از سرمایه گذاران علاقه دارند در زمین های بایر خود اقدام به احداث نیروگاه نمایند. در چنین شرایطی با توجه به محدود بودن مساحت زمین و همچنین مشخص بودن فاصله از پست برق، طراح به تعیین ظرفیت نیروگاه برحسب مساحت موجود می پردازد و در یک طرح توجیهی گزارش آن را به سرمایه گذار تقدیم می نماید.
برخلاف نیروگاه های کوچک نیروگاه های بزرگ دارای هزینه های ثابتی نیز می باشند که باید به آن ها توجه داشت مانند هزینه پرسنل نیروگاه، هزینه تعمیر و نگهداری و … که این هزینه ها در طرح های توجیهی شرکت پارس سولار البرز لحاظ شده تا کارفرما با خیالی آسوده اقدام به سرمایه گذاری نماید.
احداث نیروگاه خورشیدی برای ارگان های دولتی
ارگان های دولتی باید 20درصد از مصرف برق خویش را از طریق انرژی های تجدید پذیر مانند انرژی خورشیدی تامین کنند. در بحث ادارات دولتی خرید تضمینی وجود ندارد، این ادارات نیروگاه را نصب می کنند و برق تولیدی آن را خودشان مصرف میکنند و این سازمان ها درصورت عدم اجرای این طرح با جریمه سنگین بر روی قبوض برق خویش مواجه خواهند شد.
برای این ادارات نیروگاه خورشیدی به مانند مشترکین خصوصی نصب خواهد شد با این تفاوت که برای ادارات کنتوری برای سنجش میزان توان تولیدی نصب نمی شود و توان تولیدی مستقیما وارد سیستم برق اداره می شود و به مصرف داخلی خود ساختمان اداره می رسد.