بیشتر بدانید
در همه سیستمهای منفصل از شبکه که باتری ذخیرهکننده انرژی است، شارژ کنترلر یک جزء ضروری محسوب می شود. شارژ کنترلر جریان شارژ و دشارژ باتریها را کنترل میکند. شارژ کنترلر، باتری را در مقابل شارژ اضافی و یا افزایش ولتاژ که عمر آن را کم کرده و ممکن است باعث خطراتی نیز شود، محافظت میکند. همچنین از تخلیه کامل باتری جلوگیری کرده و سرعت دشارژ باتری را متناسب با نوع باتری و به منظور حفاظت از آن، محدود میکند. (دشارژ کردن سریع باتری موجب کاهش عمر آن میشود) اگر باتریها بهطور معمول شارژ شوند، عمر پیشبینی شده آنها بهطور چشمگیری کاهش پیدا میکند. کنترلرها ولتاژ باتری را بررسی می نمایند و هرگاه که ولتاژ باتری زیادتر از حد شود، جریان شارژ را متوقف میکند.این موضوع به خصوص در مورد باتری های sealed دارای اهمیت است .
مراحل عملکرد شارژ کنترلرها
بیشتر شارژ کنترلرهای بازار این سه مرحله را برای شارژ باطری ها انجام میدهند :
- مرحله شارژ حداکثری (BULK):
در این مرحله ولتاژ تا حد ولتاژ BULK (معمولاً بین 14.2 تا 14.6 ولت ) زیاد می شود و بیشترین جریان برای شارژ باطریها کشیده میشود امّا جریان در این مرحله ثابت است و تا ولتاژ باطری ها به 80 الی 90 درصد ولتاژ شارژ کامل برسد ادامه دارد . زمان این مرحله تقریبا نیمی از زمان شارژ باطری میباشد و بیشترین شارژ باطری در این مرحله اتفاق میافتد .(در این مرحله ولتاژ متغییّر و جریان ثابت است )
- مرحله شارژ کامل (ABSORBTION):
در این مرحله ولتاژ شارژ در حدّ همان ولتاژ BULK باقی میماند برای یک زمان معین ( معمولاً یک یا دو ساعت ) تا هنگامی که جریان به کمترین حدّ خود برسد، یعنی باطری به اشباع برسد. انتقال از مرحلهی BULK به مرحلهی ABSORPTION به آرامی صورت میگیرد، به دلیل اینکه ولتاژ دو مرحله تقریباً با یکدیگر برابر است . (در این مرحله جریان متغییر و ولتاژ ثابت است )
- مرحله شناوری (FLOAT):
زمانی که مرحله ABSORPTION تمام شد ( معمولاً زمانی است که جریان شارژ به 3 درصد جریان نامی برسد ) ولتاژ تا حدّ ولتاژ مرحله FLOAT ( معمولاً 13.2 تا 13.6 ولت) کاهش پیدا می کند، و باطری ها یک جریان خود نگه دار یا جریانی که از تخلیه باطری جلوگیری می کند از سیستم دریافت می کنند ( در این مرحله هم ولتاژ ثابت است و هم جریان ) .
رابطه بین ولتاژ و جریان در این سه مرحله از شارژ بصورت شکل زیر است.